Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A málna bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása
  2023-12-07 23:05:29, csütörtök
 
 



A málna állítólag Észak- és Kelet-Ázsiából származik, de mára az egész világon elterjedt. A málna többféle színben is megtalálható, lehet fekete, lila, piros, narancssárga, aranyszínű és fehér is. A málna a legnépszerűbb bogyótermés a világon.

A málna felhasználása:
A málna fogyasztható nyersen, frissen vagy dzsemként, lekvárként és málnaléként.

A málna számos fajtájával találkozhatunk a világ különböző pontjain, de a legelterjedtebb mégis a piros színű málna, amely az európai és az amerikai málna keresztezéséből jött létre. A kultúrnövény változatától függően a málna íze lehet édes vagy savasabb is.

A szárított málna élelmiszerboltokban megtalálható termék.
A málnakivonatot ételek és italok ízesítéséhez használják.
A málna leveleiből gyógynövénytea készíthető.
A piros málna természetes színt ad az ajkaknak és z arcnak.

A málna tápanyagértéke:
A málna nagy mennyiségben tartalmaz antocián pigmenteket, amelyek természetes antioxidánsok. A málna ezenkívül kiváló C-vitamin-, mangán-, réz- és vasforrás. Mérsékelten tartalmaz különböző polifenolos vegyületeket, mint a quercetinsav, galluszsav, cianád, katekin, kaempferol és szalicilsav.

A málna egészségre gyakorolt jótékony hatásai:
A málna nem csak finom, de olyan tápanyagokkal is rendelkezik, amelyek jó hatással vannak az egészségre. A málna gazdag vitaminokban, rostokban és fitovegyületeket tartalmaz, amelyek természetes antioxidánsok.

1. Megakadályozza a rák kialakulását:
Állatokon végzett kutatások szerint a málna fogyasztásával olyan rákok kialakulása akadályozható meg, mint például a mell-, méhnyak -, vastagbél- és prosztatarák, mivel a málna megakadályozza a rákos sejtek osztódását és tumorrá alakulását. A málnában található fitovegyületek fontos szerepet játszanak a stressz és gyulladás csökkentésében, valamint gátolják a rákos sejtek osztódását. Ezenkívül a málna az öregedéséi folyamatot is lassítja.

2. Regenerálja a pigmenteket:
Mivel a málna sok antioxidánst tartalmaz, ezért védi a szemet, méghozzá azon belül is regenerálja a pigmenteket. A nagy mennyiségű antioxidáns azonban a rák és a szívbaj ellen is hatásos.

3. Gyulladásgátló hatású:
A málna megelőzi a sejtmembránok és más részecskék károsodását, így lassítja a gombák és baktériumok növekedését a szervezetben. Anti-hisztaminos hatása miatt csökkenti az allergiás reakciókat, illetve a lázat, a hasmenést, jó hatással van a húgyhólyagra, valamint megakadályozza a húgyúti fertőzéseket.

4. Segít a fogyásban:
A málna fogyasztása sokféleképpen segít az egészséges fogyásban. Mivel gazdag oldható rostokban, ezért teltségérzetet kelt a gyomorban, és megakadályozza, hogy az ember túlegye magát. A gyümölcsben lévő szénhidrátok lassan oldódnak fel a szervezetben, ezért a vércukorszint nem nő meg és nem esik le hirtelen, ezért kontrollálható az éhség és a falásrohamok. A málnában kevés a kalória, ezért könnyedén lehet vele fogyni.

5. Elhízás:
A rheosmin a málnában található keton vegyület. A málna ketonjai felelősek a zsírsejtek anyagcseréjének felgyorsításáért, mivel bizonyos zsírsejtekben növelik az enzimaktivitást, az oxigénfogyasztást és a hőtermelést. Mivel serkenti a zsírsejtek anyagcseréjét, a zsír kevésbé rakódik le a sejtekben, ehelyett a szervezett a már elraktározott zsírt használja fel. A zsírsejtek anyagcseréjével csökken a gyulladást okozó molekulák száma is, amelyek a zsírsejtek által jönnek létre.

6. Egészséges szövetek és vérerek:
A málnában lévő C-vitamin fontos a sejtek növekedéséhez és regenerálásához. Arra serkenti a szervezetet, hogy regenerálja a bőr, a csontok, az ínszalagok és a vérerek sejtjeit.

7. Mangán:
A málnában sok mangán található. Ez az ásványi anyag építi fel a szuperoxid dismutáz vegyületet, ami a szabadgyökök elleni harcban segíti a szervezetet. Ezenkívül csökkenti a menstruációt megelőző tüneteket, fejleszti a csontokat, csökkenti az ízületgyulladást és védi a ,,jó" koleszterint a szervezetben.

8. Szabályozható vele a cukorbetegség:
A málnának alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy a szénhidrátok lassan bomlanak le, így a vérbe is lassabban, kevesebb cukor kerül. Így pedig a szervezetnek kevesebb inzulint kell termelnie. A málna így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

9. A málnalevelek:
A málnalevelekből készített teával szabályozható a menstruáció, enyhíthetőek a görcsök és nagyobb az esélye a teherbe esésnek, illetve a tea megindítja az anyatejet. A levelekkel kezelhető a fájó torok és különböző emésztési gondok. A tea serkenő hatással van a szaporítószervekre.

A málna bőrre gyakorolt jótékony hatása

10. Gazdag antioxidánsokban:
A málnában nagyon magas az antioxidáns szint. Közismert tény, hogy az antioxidánsok lassítják a bőr öregedését. Talán meglepő, de a málna tízszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a paradicsom.

11. Gyönyörű arcszín:
A piros málna antociánt tartalmaz, egy olyan tápanyagot, amely a fiatalos bőrért és a gyönyörű arcszínért felel. Az antociántól lesz a málna szép piros, és ugyanilyen hatással van az arcszínre is. Ezenkívül az antocián a baktériumok és a gomba ellen is felveszi a harcot a szervezetben.

12. Feszesíti a bőrt:
A piros málna levelei bőrfeszesítő tulajdonságokkal rendelkeznek, illetve összehúzzák és meg is emelik a bőrt.

13. Kezelhető vele a bőrkiütés:
A málna magjai nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 és omega-6 zsírsavat. Ezekkel az anyagokkal kiválóan kezelhetőek az olyan bőrproblémák, mint a bőrkiütés és a pikkelysömör.

A málna hajra gyakorolt jótékony hatása

14. Hajhullás:
A málna tele van B-vitaminnal, ami akkor a leghasznosabb, ha valaki egészében szeretné a haját ápolni: csökkentené a hajhullást, az őszülést és serkentené a hajnövekedést.

15. Hajnövekedés:
A málna folsavat tartalmaz, amely kiválóan serkenti a haj növekedését.

16. Fényes haj:
A málna gazdag biotinban, ami szép fényessé teszi a hajat.

17. Egészséges fejbőr:
A málnában jó sok C-vitamin található, ami az egészséges fejbőr kialakulásához járul hozzá.

A málna kiválasztása:
1. Mindig keresse a friss és teljesen érett málnákat, mivel a málna leszedés után nem érik tovább.
2. A nagy szemű, kissé puhagyümölcsöt keresse.
3. A málna színével kapcsolatban: minél sötétebb a szín, annál jobb. A sötét szín ugyanis arra utal, hogy a málna már elég érett.
4. Igyekezzen bio-málnát vásárolni, ha van rá lehetősége.
5. Ne vásároljon túlérett gyümölcsöt.
6. Ha lehetséges, kerülje a dobozban árult málnát a boltok polcain. Ha mégis így vásárolna, nézze meg, hogy a málnát nem csomagolták túl szorosan, mivel az összetörheti a szemeket.

A málna tárolása:
1. A megvásárolt málnát 2-3 napon belül fogyassza el.
2. A málna gyorsan romlani kezd, ezért amint hazaért, tegye hűtőbe. Így csökkentheti a málna által termelt széndioxidot, és így a romlási folyamat is lelassul.
3. Ha vízzel érintkezik, a málnánál azonnal megindul a rothadási folyamat, ezért a málnát ne mossa meg tárolás előtt.
4. A hűtőben tárolt málna tovább eláll.
5. Mindig győződjön meg róla, hogy a málnák között nincs rothadt. Ha talál egyet, vegye ki a többi közül, mivel a rothadás átterjedhet.
6. Tárolás előtt ne távolítsa el a málna szárát.
7. A málnaszemeket szórja ki egy tálra, majd fedje le papírtörlővel. Ezután becsomagolhatja műanyag fóliával.
8. A málnát egy rétegben tárolja, ne halmozza fel a tálon, mivel akkor a málna gyorsabban rothadni kezd.

Ha a fenti tanácsokat követi, a málnát legalább 2 napig tárolhatja.

Fogyasztási tippek:
1. A málna legjobb frissen.
2. Jól mossa meg a szemeket fogyasztás előtt.
3. A málnát akár gyümölcssalátához is hozzáadhatja.
4. Vagy beleszórhatja a reggeli müzlibe is.
5. Adjon málnát natúr vagy vaníliás joghurthoz. Ízlés szerint belekeverheti, vagy csak egyszerűen a joghurt tetejére szórhatja.

A málna az egyik legízletesebb gyümölcs. Alább található néhány ötlet és tipp, hogy fogyaszthatja a málnát.

Málnás turmix:
Hozzávalók:
Fél csésze (friss vagy fagyasztott) málna
Fél csésze joghurt
Egy csésze narancslé
Egy banán
Méz ízlés szerint (választható)

Elkészítés:
Keverje össze a hozzávalókat és készítsen belőlük turmixot. Fogyaszthatja desszertként vagy reggeliként is. Ha szeretné, ízlés szerint adhat hozzá mézet, ha szeretné a turmixot édesebbé tenni.

Málnaszósz:
Hozzávalók:
Két csésze málna
Fél csésze víz
háromnegyed csésze cukor
2 evőkanál kukoricaliszt

Elkészítés:
Egy turmixgépben törje össze a málnát, majd öntse egy serpenyőbe és adja hozzá a vizet, majd a cukrot és a kukoricalisztet is. Várjon egy kicsit, és kezdje melegíteni a keveréket, de közben folyamatosan kevergesse. Amint forrni kezd, rövid ideig párolja közepes tűzön. Végül zárja el a tüzet és hagyja a szószt kihűlni, legvégül szűrje le. A málnaszószt fogyaszthatja joghurttal, fagylalttal vagy akár palacsintával is.

Málnás-csokoládés kehely
Hozzávalók:
Málna
Csokoládédarabos fagylalt
Csokoládédarabok
Kókuszos keksz
Pirított mandula

Elkészítés:
Vegyen elő egy magasabb poharat. Helyezzen az aljára néhány szem frissen mosott málnaszemet, majd adjon hozzá egy kanál fagylaltot. Törjön össze néhány kókuszos kekszet és szórja a fagylalt tetejére. Ismételje meg a lépéssort. Végül szórjon a tetejére egész málnát, mandulát és csokoládédarabokat. Ez a fagylaltkehely nem csak a gyerekek, de a felnőttek kedvence is lesz majd.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: ízületgyulladást, fitovegyületeket, csokoládédarabok, csokoládédarabos, antioxidánsokban, felgyorsításáért, tulajdonságokkal, regenerálásához, anyagcseréjének, kukoricalisztet, málnalevelekből, anyagcseréjével, enzimaktivitást, keresztezéséből, legelterjedtebb, becsomagolhatja, kialakulásának, gyulladásgátló, fagylaltkehely, megakadályozza, találkozhatunk, málnakivonatot, fogyasztásával, puhagyümölcsöt, kontrollálható, teltségérzetet, kialakulásához, tápanyagértéke, csökkentésében, fitovegyületek, gyógynövénytea, fogyaszthatja, cukorbetegség, sokféleképpen, kukoricaliszt, elraktározott, málna állítólag, egész világon, málna többféle, legnépszerűbb bogyótermés, málna felhasználása, málna fogyasztható, málna számos, világ különböző, legelterjedtebb mégis, piros színű, amerikai málna, kultúrnövény változatától, szárított málna, málnakivonatot ételek, málna leveleiből, piros málna,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Gábor Dénes gondolata  Paul David Tripp Április 26  A boldogság ült a világvégén  Föld napja április 22  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Muratáj  Pillangó  A végzet az  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Két ember becsülete  Szép estét kedves látogatóimna...  A keserű igazság  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Irgalom és ítélet  Szent György napi hiedelmek, s...  Az udvariasság alapja: önismer...  Esti kép  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Maradék idő  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Tehetségtelen gyerek nincs.  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Szent György napi hiedelmek, s...  Muratáj  A fák lelke  802 esztendeje, 1222. április ...  Fodor Ákos költő,  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam Krisztinától  A Gömb  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Próbálkozni kell ahhoz,  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Mosolyogtál már ma?  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Zilahy Lajos gondolata  802 esztendeje, 1222. április ...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különös!  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Szép estét  Jó éjt  Pillangó  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Ma  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Aki szeret, annak senki sem id... 
Bejegyzés Címkék
málna állítólag, egész világon, málna többféle, legnépszerűbb bogyótermés, málna felhasználása, málna fogyasztható, málna számos, világ különböző, legelterjedtebb mégis, piros színű, amerikai málna, kultúrnövény változatától, szárított málna, málnakivonatot ételek, málna leveleiből, piros málna, málna tápanyagértéke, málna nagy, málna ezenkívül, málna egészségre, málna gazdag, málna fogyasztásával, málna megakadályozza, rákos sejtek, málnában található, öregedéséi folyamatot, nagy mennyiségű, szívbaj ellen, málna megelőzi, allergiás reakciókat, húgyúti fertőzéseket, málna fogyasztása, egészséges fogyásban, ember túlegye, gyümölcsben lévő, málnában kevés, málna ketonjai, zsírsejtek anyagcseréjének, zsírsejtek anyagcseréjét, zsír kevésbé, zsírsejtek anyagcseréjével, gyulladást okozó, zsírsejtek által, málnában lévő, sejtek növekedéséhez, vérerek sejtjeit, ásványi anyag, szuperoxid dismutáz, szabadgyökök elleni, menstruációt megelőző, málnának alacsony, glikémiás indexe, szénhidrátok lassan, szervezetnek kevesebb, cukorbetegség kialakulásának, málnalevelekből készített, teherbe esésnek, levelekkel kezelhető, fájó torok, málna bőrre, málnában nagyon, antioxidáns szint, antioxidánsok lassítják, málna tízszer, olyan tápanyagot, fiatalos bőrért, gyönyörű arcszínért, antociántól lesz, málna szép, gomba ellen, málna magjai, anyagokkal kiválóan, olyan bőrproblémák, málna hajra, málna tele, haját ápolni, málna folsavat, egészséges fejbőr, málna kiválasztása, málna leszedés, nagy szemű, málna színével, sötét szín, dobozban árult, boltok polcain, málna tárolása, megvásárolt málnát, málna gyorsan, málna által, romlási folyamat, málnánál azonnal, rothadási folyamat, hűtőben tárolt, málnák között, többi közül, rothadás átterjedhet, málna szárát, málnaszemeket szórja, rétegben tárolja, málna gyorsabban, fenti tanácsokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5403
  • e Hét: 30294
  • e Hónap: 61780
  • e Év: 266481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.